Home Sol over Gudhjem

Sol over Gudhjem

Artur Kazaritski, Souschef på Geranium og vinder af Sol over Gudhjem 2023

Gudhjem Havn dannede endnu engang ramme for Danmarks største kokkekonkurrence, Sol over Gudhjem, da tusindvis af glade tilskuere overværede de tre store kokkekonkurrencer, Produktprisen samt madmarkedet. Humøret var højt og koncentrationen i top, da vinderen fra 2022, Torsten Vildgaard kommende Køkkenchef på Restaurant FZN i Dubai, forsvarede titlen i den prestigefyldte hovedkonkurrence mod de tre andre stjernekokke Anne Bruun Jessen, Artur Kazaritski og Nicolai Ellitsgaard.

Efter tre timer i køkkenet, var det en stolt og lettet Artur Kazaritski, Souschef på Geranium, der kunne tage imod en check på 40.000 kr., en Mercedes Benz EQE til fri afbenyttelse i en måned – og dermed hæve trofæet som vinder af Hovedkonkurrencen og bære titlen som vinder af Sol over Gudhjem 2023. Anne Bruun Jessen tog andenpladsen, Torsten Vildgaard tog fik tredjepladsen og Nicolai Ellitsgaard fjerdepladsen.

Vinderen, Artur Kazaritski, udtalte umiddelbart efter konkurrencen: “Jeg er meget glad – det betyder enormt meget for mig, for jeg har været oppe mod nogle fantastiske kokke. Jeg har virkelig overvejet, hvordan jeg ville kunne gøre det bedst i dag, så jeg er meget stolt over at vinde Sol over Gudhjem 2023”.

“Det er fantastisk, at Sol over Gudhjem endnu en gang har formået at samle det bedste af dansk gastronomi til en fejring af vores enestående madkultur. Vi har igen oplevet en massiv opbakning fra både helt almindelige madentusiaster, gavmilde sponsorer og generelt hele restaurationsbranchen. Sammen har vi skabt en sand folkefest” udtaler Mikkel Marschall, direktør for Sol over Gudhjem.

Gudhjem Havn viste sig fra sin absolut bedste side lørdag – badet i solskin og med suveræn støtte fra lokalsamfundet og de mange frivillige. Foruden de fire konkurrencer, kunne besøgende opleve et stort madmarked, hvor et flot og bredt udvalg af producenter bød på lækre råvarer og spændende produkter fra hele landet. TV 2/Bornholm sørgede for live-dækning af Hovedkonkurrencen igen i år, så endnu flere danskere havde mulighed for at følge med hjemme fra stuerne – og tage del i den spændende stemning, som Danmarks største kokkekonkurrence bød på.

Forret:

Grillet dansk limfjordshummer fra Fiskerikajen/Venø Seafood gratineret med skummet Blanquette af Hvid Stikkelsbærvin fra Grands Vin med hvid asparges crudité og letgrillede ærter.

Vinaigrette lavet på brunet smør, grillet citrosaft, piement d’espellette  og Rossini Oscietra Selection caviar

Hovedret:

Let grillet gastrokalv med citrusurter, lagret røget svinefedt, brunede løg, solbær og brændt oksehale sky med karamelliseret hvidløg.

Landlig pølse med svampe fra Gartnerhjælpen og gastrokalv med lokale varme krydderier, lagret ost, ristet og let røget over enebær grene.

Gammeldaws bornholmsk “Palthæsta”, fermenteret fløde, sommerens grønt & Krølle Bølle.

Sol over Gudhjem 2023

Fire skarpe kokke melder klar til Danmarks største kokkekonkurrence, Sol over Gudhjem 2023

Sol over Gudhjem deltagere fra venstre: Nicolai Ellitsgaard, Artur Kazaritski, Anne Bruun Jessen og Torsten Vildgaard

Til sommer afholdes Danmarks største kokkekonkurrence for 14. gang. Her er kokkene, der deltager i Sol over Gudhjem 2023.

Lørdag d. 24. juni 2023 fyldes havnen i Gudhjem igen med masser af konkurrencer, madmarkeder og prisuddelinger, der hylder den danske madscene. Nu offentliggør Sol over Gudhjem deltagerne til Danmarks største kokkekonkurrence. I år spænder deltagerfeltet bredt fra Norge til København, Bornholm, Estland og helt til Dubai.

De fire kokke, der skal dyste om vindertitlen til dette års Sol over Gudhjem er:Torsten Vildgaard – Vinder af Sol over Gudhjem 2022 og Køkkenchef på Restaurant FZN i Dubai
Anne Bruun Jessen – Køkkenchef på Hotel Nordlandet i Allinge på Bornholm
Artur Kazaritski – Souschef på Geranium i København
Nicolai Ellitsgaard – Køkkenchef på Under i Norge

Foruden æren, titlen som vinder af Sol over Gudhjem 2023 og en præmiecheck på 40.000 DKK, kan vinderen se frem til at køre hjem fra Gudhjem i en Mercedes-Benz EQE 350. Vinderen har bilen til rådighed i en måned.

De fire deltagere skal hver lave og præsentere en forret og en hovedret. Forretten skal laves ud fra en `mystery box´, hvis indhold først bliver afsløret på konkurrencedagen. Deltagerne ved allerede nu, hvilke elementer, der skal indgå i hovedretten, så de har tid til at forberede deres imponerende serveringer. I hovedretten skal der indgå kalvebovklump af Gastro Kalv fra Dansk Cater og minimum en grøntsag fra Gartnerhjælpen. Derudover skal de inkorporere enten Hallands Siren eller Kry ost fra Arla Unika.

I år består dommerteamet af Brian Mark Hansen (Søllerød Kro og vinder af Bocuse d’Or 2023), Kenneth Hansen (Svinkløv Badehotel og tidligere vinder af Bocuse d’Or 2019), Nicolaj Nørregaard (Kadeau) og Rasmus Munk (Alchemist). Dommerne bedømmer serveringerne ud fra kategorierne; smag, udseende og etikette. Derudover kan dommerne give bonuspoint, når deltagerne inkorporerer råvarer eller teknikker, der knytter sig til Bornholm.

Sol Over Gudhjem 2023 laves i samarbejde med TV 2/Bornholm. Konkurrencen bliver tv-transmitteret live på TV2 Bornholm d. 24. juni 2023. Hele konkurrencen kan streames på Play TV 2/Bornholm.

Læs mere om deltagerne her:

Portrætter SOG 2023-Torsten

Portrætter SOG 2023-Anne

Portrætter SOG 2023-Artur

Portrætter SOG 2023-Nicolai